Lev godt med ADHD
Hvordan leve godt med ADHD – praktiske råd som virker
– Å leve godt med ADHD handler om mye mer enn medisiner. Det krever ferdigheter, struktur og støtte for å mestre hverdagen, sier psykolog og fagligleder Pål-Ørjan Johansen til psykologisk.no.

– Man lærer ikke ferdigheter av å starte med medisiner, sier psykolog Pål-Ørjan Johansen til Psykologisk.no.
Som fagleder ved Emmasofia-klinikkene jobber han med å utvikle tilbud som hjelper personer med ADHD å mestre hverdagen. Johansen mener at medisiner alene ikke er nok – å skape et ADHD-vennlig liv krever også innsats, ferdigheter og støtte.
Derfor har klinikken utviklet gruppetilbud som skal gi praktiske verktøy og fellesskap for dem som lever med ADHD.
Å mestre hverdagen med ADHD – krever mer enn medisiner
Å leve med ADHD i dagens samfunn kan være utfordrende.
ADHD (attention deficit/hyperactivity disorder) er en av de vanligste nevroutviklingsforstyrrelsene i dag. Det anslås at mellom fem og syv prosent av befolkningen har ADHD, også kjent som hyperkinetisk forstyrrelse.
Vanlig behandling inkluderer ofte medikamenter som Ritalin og Strattera. Likevel har Psykologisk.no tidligere belyst utfordringer knyttet til negative bivirkninger som noen opplever med ADHD-medisin.
Selv om medisinering kan være effektivt for mange, understreker Johansen at det bare er ett av flere verktøy for å mestre livet med ADHD. Psykososiale tiltak, som støtte til å strukturere hverdagen, håndtere konflikter og bygge nye ferdigheter, er også sentrale deler av behandlingen.
– Det handler om mer enn bare medisiner. Å leve godt med ADHD krever innsats, opptrening av ferdigheter og kontinuerlig støtte over tid, sier han.
Hvordan redusere tidstyver og skjermbruk med ADHD
Johansen mener det er et dilemma at samfunnet er innrettet på en måte som fører til uhelse, spesielt for mennesker med ADHD.
– Økte prestasjonskrav innenfor skole og arbeidsliv kombinert med mange distraksjoner og utstrakt skjermbruk kan være utfordrende, sier han.
Gjennom kursene sine hjelper de mennesker med ADHD å skape et liv som er tilpasset deres behov og utfordringer – et ADHD-vennlig liv.
– Et ADHD-tilpasset liv innebærer å skape en hverdag som tar hensyn til individets behov, styrker og utfordringer, forteller Johansen og utdyper:
– I praksis betyr det å skape et velfungerende system for bruk av kalender, viktige gjøremål og gjenstander. Det handler om å bli kvitt rot – ikke bare flytte det fra et sted til et annet.
Han trekker også frem viktigheten av å bryte destruktive vaner, som overdreven skjermbruk og «doom scrolling» på sosiale medier. Dette bør erstattes med aktiviteter som oppleves interessante og meningsfylte.
Slik skaper du en enklere hverdag med ADHD
Målet med kursene er å hjelpe personer med ADHD med å etablere rutiner, utvikle strategier og gjøre konkrete endringer i hverdagen.
– Mange med ADHD trenger faste rutiner, hjelpemidler for bedre organisering og strategier for å håndtere symptomer. Det handler om å redusere distraksjoner og skape en mer strukturert hverdag, sier Johansen.
– Vi legger vekt på konkrete tiltak fremfor bare å diskutere utfordringene, sier han.
I gruppene arbeides det med temaer som planlegging, organisering, tidsbruk og oppgavehåndtering, samt bruk av digitale hjelpemidler. Kalenderbruk er et sentralt tema.
– En godt brukt kalender kan redusere stress og frigjøre mental kapasitet. Det handler om å gjøre den til en integrert del av hverdagen, spesielt i overganger, forklarer Johansen. Les gjerne EmmaSofia sin guide: Hvordan bruke kalender som verktøy når du har ADHD – her får du konkrete tips for hvordan du kan gjøre kalenderen til en god støtte i hverdagen med ADHD.
Det holdes også nettbaserte møter for å gjøre det enklere å tilpasse strategiene til deltakernes hverdag. Målet er å skape varige endringer som gir bedre balanse, sterkere relasjoner og en enklere hverdag.
Hvorfor støtte og felleskap er avgjørende for å leve godt med ADHD
Johansen forklarer at gruppene er rettet mot å støtte deltakerne i å identifisere egne styrker og finne praktiske løsninger på utfordringene de møter.
– Å delta i en gruppe med andre som har lignende erfaringer kan skape en følelse av fellesskap, forståelse og forpliktelse, sier han
Deltakerne får mulighet til å dele utfordringer og suksesser, lære av hverandre og oppleve at de ikke står alene.
– Et slikt fellesskap kan bidra til økt engasjement og motivasjon for å nå egne mål, forklarer han.
Han påpeker at denne typen støtte kan være avgjørende for å endre innarbeidede vaner og mønstre.
– Å være en del av et støttende fellesskap styrker opplevelsen av mestring og kan bidra til bedre balanse i hverdagen, sier Johansen.
Hvordan bygge et godt liv med ADHD
– Vi har hittil hatt gode erfaringer med et halvårsprogram som er gjennomført individuelt, men mange av våre pasienter etterspør nå et gruppetilbud, sier Johansen.
Han forklarer at gruppene er ment å gi deltakerne muligheten til å lære av hverandre, få støtte og oppleve fellesskap.
– Forskning viser at gruppeterapi kan bidra til økt selvforståelse, bedre mestring av hverdagsutfordringer, mindre stress og sterkere relasjoner, sier Johansen.
På lang sikt ser han at deltakerne ofte oppnår en mer balansert hverdag, med større evne til å utnytte egne styrker og redusere stress.
– Endring, opprydding og det å skape et liv som fungerer godt med ADHD krever tid og innsats, avslutter Pål-Ørjan Johansen til psykologisk.no.
Pål-Ørjan Johansen er psykolog, fagdirektør i EmmaSofia, og faglig redaktør for ADHD.no. Johansen har lang klinisk erfaring med ADHD-utredning og -behandling, og arbeider med utvikling av kunnskapsressurser og pasienttilbud innen ADHD-feltet.
Oppsummering: Slik skaper du et godt liv med ADHD
Å skape et ADHD-vennlig liv handler om mye mer enn medisiner. Det krever bevisste valg, utvikling av nye ferdigheter, støtte over tid – og en hverdag som er tilpasset dine behov og styrker.
Praktiske verktøy som god kalenderbruk, opprydding av distraksjoner, bevisst skjermbruk og rutiner for mestring er sentrale byggesteiner. I tillegg er fellesskap og støtte fra andre som forstår ADHD en viktig faktor for å lykkes med endring over tid.
Med riktig støtte og konkrete strategier er det mulig å skape en enklere, mer strukturert og balansert hverdag som fungerer godt for deg.
Hos EmmaSofia tilbyr vi ADHD-utredning, behandling og gruppetilbud. Som et av Norges ledende fagmiljøer gir vi deg verktøyene og støtten du trenger for å skape varige, positive endringer i hverdagen.
Lær mer om hvordan du kan få et godt liv med ADHD
Her finner du flere artikler om ADHD, stressmestring, struktur og hverrdagsmestring – temaer som kan være nyttige for deg. .Her finner du innlegg om andre temaer som kan være aktuelle for deg.

Kalender kan gi mindre stress
God struktur er nyttig for å følge opp hva som er viktig for deg. Riktig bruk av kalender er avgjørende for at du kan fungere godt.

Finn balansen
Å oppnå balanse mellom jobb og fritid er viktig for god trivsel og mental helse. Her er noen tips på veien.

Fem tips mot frykt og angst
Å håndtere frykt eller angst, kan være utfordrende, her har vi listet opp fem enkle enkle råd som kan hjelpe.
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Du vil motta en epost med tips og råd cirka en gang pr måned. Du kan når som helst melde deg av.
Følg oss i sosiale media